Me, the slow feeder

🇭🇺Görgess a magyar forfordításért

To blw or not to blw

Today was the first day I was actually happy that RTandrason was going to eat in the daycare. The day when I could clearly communicate that he should really not eat apple with peal on because he has two teeth and a tendency to swallow without chewing. And of course the day where he breaked out crying before lunch and got the phone call that it’s probably better for him if I picked him up. Which is so fine, and he is sleeping now.

But just so you understand I come from a country where you smash everything for babies until 2-3 years old and I really tried blw from 6 month of age but after he misswallowed bread and fruits, I really just thought, ok, we have to try something else and now we are on a half blw if you can say that. He is 10 month and gets everything we eat in smaller pieces so he can eat it himself.

But apparently we are pretty backwards with the feeding while others in my Danish mom group are full on blw and ready to eat hard fruits with peal on, crispy bread, small sandwiches, and many other things I would be scared to give for now. When you see that, you always wonder what’s going on and if you are doing it right, but let me assure you that you are doing perfectly fine and you know your own kid the best, so you decide what to give him to eat.

This is where I failed a bit first week in the daycare thinking this is their job and they have fed many children without problems so they probably can feed mine as well, but I was worried sick when he got blueberries in one piece or whole apple slices and crispy bread. I mean how is he supposed to chew on it without teeth, and he also didn’t, he tried to swallow all this in one piece, so I had already nightmares of him eating there. Waited a week to see how it goes and also tried at home. We are still trying and we take it slowly, maybe slower than in daycare, maybe slower than other children, just as it suits us best.

Today on the menu:

  • Breakfast : whole wheat porridge with raspberry (non dairy, contains gluten)
  • Snack : chrispy bread (non dairy, no gluten)
  • Lunch : fresh blueberries, strawberries and bread with cream cheese ( contains dairy and gluten)
  • Dinner : chili con carne with rice (gluten free)

He is also still a breastfeeding enthusiast.

I always pay attention to give him a relatively good balance of gluten, dairy products and meat, even when we are out or traveling. I prefer eating vegan but I would like him to be able to decide for himself if he wants that. Until then, I let him taste everything me or his father (meatlover) eating.

🇭🇺

Ma volt az első nap, amikor boldog voltam, hogy RTandrason a bölcsiben eszik. Az a nap, amikor egyértelműen tudtam közölni a bölcsiben, hogy az én gyerekem ma nem fog almát enni, mert csak két foga van és hajlamos lenyelni sok mindent rágás nélkül. És persze az a nap, amikor sírt az ebéd előtt, és kaptam a telefonhívást, hogy talán jobb lenne neki, ha inkább haza vinném. És ez rendben is van, most alszik.

Persze Magyarországon azért 2-3 éves korig a legtöbb ételt összetörve /turmixolva kapják a babák a bölcsiben is, én 6 hónapos kortól táplálok hozzá és félig blw – tehát maga eszik kis darab ételeket – félig turmixos stratégiát használva próbálkozunk. Most 10 hónapos, mindent kap amit mi is eszünk, falatosokban, saját maga eszi meg.

De úgy tűnik másokhoz képest mi a hozzátáplálással gyakorlatilag vissza vagyunk maradva, legalábbis amit a dán anyuka csoportban tapasztalok, ahol a gyerekek nagy része ennyi idős korban már kész arra, hogy kemény gyümölcsöket, ropogós abonett kenyeret, apró szendvicseket és sok más dolgot fogyasszon, amitől én rettegnék egészben odaadni. – mindegy vane foguk vagy nincs – Mikor ezt látom mindig elgondolkodom, hogy vajon én csinálom-e rosszul, le vagyunk maradva, meg fog-e egyáltalán tanulni enni… De aztán eszembe jut, én ismerem a legjobban a gyerekem, én tudom mire van szüksége, én tudom a legjobban, hogy mi hogyan tudunk előrehaladni úgy, hogy az neki és nekem is a legjobb legyen.

Ez az a rész, ahol a bölcsiben egy kicsit megbuktam az első héten, gondoltam ez a munkájuk, és sok babát gond nélkül megetettek már, úgyhogy gondolom az enyémmel sem lesz gond, de aggódtam, amikor a bogyós áfonyát egészben, egy nagy gerezd almát hejjával és ropogós abonett kenyeret kapott. Úgy értem, ezt hogyan is rágjuk el fogak nélkül, de nem volt gond, meg se próbálta elrágni, hanem inkább egy darabban lenyelni. Így nem csoda, hogy rögtön az első naptól remálmok gyötörtek a bölcsiben evéstől.

Vártam egy hetet, hogy lássam, hogy megy, és otthon is próbálkoztunk a hasonló ételek, hasonló módon való evésével. Még mindig próbálkozunk, és lassan, talán lassabban, mint a bölcsiben, talán lassabban, mint más gyerekek, de épp úgy, ahogy nekünk a legjobb.

Mai menü :

  • Reggeli: teljes kiörlésű zabkása málnával (tej mentes, glutént tartalmaz)
  • Snack: ropogós abonett kenyér (vegán, glutén mentes)
  • Ebéd: friss áfonya (félbe vágva) és eper (négybe vágva) kenyér krémsajtal (tejterméket és glutént tartalmaz)
  • Vacsora: chili con carne rizzsel (gluténmentes)

Valamint még mindig lelkes cicista.

Különös figyelmet fordítok arra, hogy viszonylag jó egyensúlyt biztosítsak a glutén, a tejtermékek és a hús között, még akkor is, ha sokat vagyunk oda napközben vagy utazunk. Én inkább a vegan ételekért vagyok oda, de szeretném, ha később önmaga döntené el milyen ‘diétát’ követ, ezért most mindent megkóstolhat mértékkel, amit én vagy az édesapja (húsimádó) eszünk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s