Me, the nurse (part one)

🇭🇺 Görgess a magyar szövegért 😊

Because really that is what I am now to my son who is sick for more than a week now. – I have shifts 24/7 and it also pays well… Not the bills though – Last weekend we were run down by fever and cold… Then a week with a cold and mid last week a fever of 39-40 for 4 days and when that went down and seemed like everything was going to be fine started the nightmare at night. OK that he woke up before as well, 1-2 times a night – eating only – but now woke up screaming, crying, it was hard to put him back to sleep I had to walk around with him in my arms 1-2 hours to get him to sleep again and as soon as I put him down, no matter if it was his bed or mine, the screaming started over again. And yes, he was just sick, the fever is over so these are the last kicks of the sickness, so I thought. Then this started during the day as well. Noone could hold him but me, and only standing up, walking around while his head rested on my shoulder. This was Sunday and I just called the hospital and got an appointment an hour later.

They figured he has an ear infection which – me, the nurse – have already thought of from all the horrible signals, but before you ask why I didn’t take him to a doctor earlier… We had been to 2 different doctors while he was sick and they listened to his heart and lungs and said he must have a virus infection, just go home, wait out. How do they know, I’m not sure. If he has a sore throat, I wouldn’t know because they never checked, if he has an ear infection, how would they know, they never checked. Why do I have to run a marathon between doctors and hospitals in this country to get a doctor to actually take me seriously?

Maybe because the healthcare is free so that’s what you get for your money. Someone to look at you and say you’ll be so fine, eat some ice cream – no, not joking – because ice cream apparently is a subscription medication here. – doesn’t matter the taste, colder the better, maybe sorbet… Or just half a liter slash ice that cures the most violent viruses, infections and bacteria in just less than 1 week, 2 weeks, 3 weeks, maybe more, but come back so we can look at you from 2 meter distance and tell you that you look much better than some weeks ago, so it’s ok not to eat any more ice cream – +50 kgs later… No complaints, I love shopping for new outfits –

But me as a mom, this is not satisfying anymore, I was worried sick, when he had 40° fever after giving him medication, then you have to put them in the shower to try to get the temperature down and they cannot stop shaking and the desperate crying starts and my heart is broken into little pieces with every moment I look at him suffer. So you go, run the half marathon and then the marathon and if they still don’t care, you do the Ironman and/or start a mom war against the system because nothing is more important than health, that’s something worth fighting for.

To be continued…

Family waiting area in the hospital

Mert tényleg, most ez vagyok én, egy ápoló a fiamnak, aki már több mint egy hete beteg – 0/24ben dolgozom, és jól fizet … de nem a számlákat – múlt hétvégén lázas volt és meg volt fázva. Aztán egy hét megfazas, köhögés, orr folyás és hét közepére már 39-40 fokos láz 4 napig, és amikor ez lement, és úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, elindult az éjjeli rémálom. OK, hogy ezelőtt is felébredt, 1-2 alkalommal éjszakánként – csak enni – de most visitva, sírva ébredt, nehéz volt visszaaltatni, karjaimban 1-2 órát kellett sétálnom vele, hogy újra aludni tudjon, és amint letettem, mindegy, hogy saját vagy az én ágyamba, a sikoltozás újra kezdődött. És igen, beteg volt, a láz megszünt, így ezek valószínűleg a betegség utolsó napjai, gondoltam. Viszont ez a viselkedés a nap folyamán is elkezdődött. Senkinek nem engedte, hogy tartsa, csakis én, és csak felállva, járkálva, miközben a feje a vállamon nyugodott. Vasárnap hívtam a kórházat, majd egy órával később volt is időpontunk.

Úgy gondolták, hogy fülgyulladása van, amelyet – én, az ápoló – már gondoltam a jelzéseiből, de mielőtt megkérdeznéd, hogy miért nem vittem orvoshoz korábban … Két különböző orvosnál voltunk az elmúlt héten, meghallgatták a szívét és a tüdejét, és azt mondták, hogy vírusfertőzés, várjuk ki, menjünk haza. Hogy honnan tudják, abba nem vagyok biztos. Hogy torokfájása van? nem tudjuk, mert nem néztek bele a szájába, hogy fülgyulladás, honnan is tudnák, ha nem nézték meg. Miért kell maratont futnom az orvosok és a kórházak között ebben az országban, hogy ellátáshoz jussunk, hogy ténylegesen komolyan vegyenek?

Talán azért, mert az egészségügyi ellátás ingyenes, ennyi jár. Valaki, aki rád néz, és azt mondja, hogy jobban leszel, nem gond, egyél egy fagylaltot – nem, nem viccelek – mert a fagylalt itt egy vény nélkül kapható általános gyógyszer – nem számít az íze, minél hidegebb, annál jobb, talán sorbet… vagy fél liter jégkása … a legerőszakosabb vírusokat, fertőzéseket és baktériumokat is kevesebb, mint 1 héten, 2 héten, 3 héten, esetleg több, kezelni tudja, de gyere vissza, hogy 2 méteres távolságból rádnézzenek, és elmondják, hogy sokkal jobban nézel ki, mint néhány hete, tehát rendben van, nem is kell több fagylaltot enni – +50 kg később … Nincs panasz, szeretek új ruha tárat vásárolni –

De anyaként ez már nem kielégítő, szabályosan betegre aggódtam magam, amikor kúp után is 40 ° -os lázzal, kell hűtőfürdőzni, és megállás nélkül remeg a fiam majd a kétségbeesett sírás is elkezdődik, és a szívem apró darabokra törik, minden pillanatban, amíg szenvedni látom. Tehát menj, fuss félmaratont, majd a maratont, és ha még mindig nem érted el a célod, akkor jöhet az Ironman és / vagy egy anya háborúja a rendszer ellen, mert semmi sem fontosabb, mint az egészség.

Folytatás következik…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s